Smukke roser til haven

Få en misundelsværdig have med farvestrålende og velduftende roser

Vi er mange der drømmer om en misundelsesværdig have fyldt med smukke og velduftende roser i flere afskygninger. Roser er en af de smukkeste og mest kendetegnende blomster der findes, og det er ikke uden god grund. Der findes flere hundrede forskellige slags roser, så der er en farve, størrelse, type og duft til næsten hver en smag. Der er også store udsving i hvor meget pasning og kærlighed de forskellige sorter kræver. Grundet det store udvalg, kan det være svært at finde den helt rigtige rose til haven. Her får du mit bud på typer roser til haven, som både beriger haven med deres prangende blomster og deres sommerlige duft.  

Roser

En rose symboliserer ufatteligt mange ting. Den røde rose er for mange lig med et direkte symbol for kærlighed, hvor en hvid rose udviser renhed og uskyld. En rose gives og bruges til mange forskellige lejligheder, hvilket igen understreger blomstens store betydning. Roser er specielt anvendt i kærlighedens tegn til bryllupper, men også til konfirmationer, studentertiden, begravelser og meget mere. Betegnelsen roser dækker over et hav af typer og sorter, som kan være vidt forskellige. En rose er ikke blot en rose, for der så mange typer med endnu flere sorter. I denne guide kigger vi nærmere på to af de mest populære rosentyper herhjemme, nemlig klatrerosen og bonderosen.

Klatreroser

Betegnelsen klatrerose dækker oprindeligt over rosenarten Rosa Multiflora, som klatrer ved hjælp af sine torne. I dag dækker betegnelse over alle de forskellige sorter af roser, som har det til fælles at de har rankende skud og klatrer op ad vægge, træer med mere. Klatreroser kommer som nævnt i mange afskygninger og fås fra halvanden meter i højden og op til 10 meter. Derudover findes de i et hav af farver, så der er rig mulighed for at finde den sort der passer perfekt i haven. Fælles for klatreroser er at de kræver god støtte, da deres grene ofte vokser sig tykke og kraftige. Der findes næppe noget skønnere end en klatrerose der snoger sig op ad en husmur med store blomster og spreder sommerlige fornemmelser.

Lyserøde klatreroser der kravler op ad en husmor

Bonderoser

Bonderosen eller pæonen er en ufattelig smuk variant af rosen. De pryder enhver buket, emmer af romantik og har man dem i haven, så kan man næsten med garanti gøre selv den største haveekspert misundelig. Bonderosen er en blomst med et stort og velduftende blomsterhoved fyldt med lag at blomsterblade i skønne farver. Bonderoser har et meget sart og fint udtryk, men kan sagtens dyrkes i danske haver. Bonderoser blomstrer typisk mellem maj-juni, så det handler om at nyde dem fyldt ud når det sker. I samme familie som bonderoser finder har vi pæoner. Disse to rosentyper forveksles ofte med hinanden og i manges øjne er det i samme blomst. Blomsterne ligner hinanden rigtig meget, men er dog lidt forskellige. Den største forskel på de to typer er blomstringstidspunktet, hvor bonderosen blomstrer fra maj-juni, blomstrer pæon lidt senere, nemlig juni-juli. Pæonen eller silkepæonen bliver også en smule højere med sine 80-100 cm end bonderosens ca. 60 cm. Derudover har pæonen lidt finere blanke blade hvor bonderosen har lidt vildere matte blade. For det utrænede øje vil de to roser være identiske og derfor bruges begge betegnelser ofte om samme blomst.

Smukke bonderoser med store blomsterhoveder med vilde og matte blade

Køb de rigtige roser

Uanset om du er forelsket i en klatrerose, bonderose eller en helt tredje rose, så kan du med garanti finde nøjagtig den rose, som passer til dig og dine behov. Køb roser online her og se det store udvalg af forskellige typer, farver, størrelser og meget mere. Roser vil bringe liv, duft og skønhed i enhver have, og du kan jo med fordel vælge forskellige typer med forskellige blomstringstidspunkter. På en måde kan du nyde rosernes duft og blomster i meget længere tid.