Historien om billard

Billard er et gammelt og unikt spil, som er blevet spillet af både konger, de svage, de rige og de fattige. Det udviklede sig fra at være et kroket lignende spil i Nordeuropa til at blive spillet indendørs på et træbord med en grøn dug, som skulle forestille græsset, hvor spillet oprindeligt blev spillet. I løbet af historien er det blevet til de billardborde, som vi alle kender i dag.

Scoring og et fortsæt i spillet sker, når en af de 2 hvide kugle også kaldet ”bal” vælter nogle af de 5 kegler centreret på bordet eller hvis den røde bal rammer begge hvide baller. Så længe en spiller formår at få point på sine skud, skal han fortsætte med at skyde indtil, han misser et sit skud, og derefter går turen til modstanderen.

Billardbordene bruges til forskellige spil såsom pool og snooker, hvor reglerne og kuglernes farver og antal er forskellige, men billardkøen og bordet er ens.

Snooker verdenen blev domineret af englænderen Joe Davis fra 1927 til 1946, hvorefter Fred Davis og Walter Donaldson skiftedes til at vinde de efterfølgende 6 år. Fra 1964 og frem til 1968 sad John Pulman på titlen som verdensmester. Efter denne dominans blev guldet fordelt på flere forskellige frem til i dag, hvor den regerende mester er Mark Selby, som slog Shaun Murphy i kampen om verdensmesterskabet i 2021. 13 englændere, 4 skotter, 3 walisere, 2 nordirere, 2 australiere, 1 canadier og 1 irer har gennem tiden kunne løfte trofæet siden Joe Davis første sejr i 1927. De danske mestrer for 2021 blev Charlotte Sørensen som slog Charlotte Koefoed i finalen, hvor Thomas Bræck slog de tidligere mester Johnny Hansen i et medrivende opgør.

For de fleste danskere er kendskabet til spillet begrænset til de mange pubs og bodegaers billardborde, hvor øl og venskab er lige så vigtige som selve spillet. Der ligger dog en længere historie bag spillet, og der er stor kamp om titlerne specielt i Nordeuropa.